Implicare civică
Când ne referim la implicare civică ne referim la orice tip de acțiune care aduce avantaje și ajută comunitatea. Este vorba de acea conduită care are ca obiectiv bunăstarea cetăţenească. Comunitatea le asigură membrilor săi un statut social, siguranță și acceptare. Cu cât cetăţeanul este mai ancorat în problemele comunităţii căreia îi aparţine şi cu cât este mai dezvoltat sentimentul civic, cu atât mai puternică va fi implicarea lui.
Implicarea civică a tinerilor și impactul real pe care îl are aceasta pentru comunitate este uneori neglijat și nevalorizat în societate. Dacă urmărim ultimele studii sociologice (2017-2019) efectuate de instituţii de marketing-sondaje sau de ONG-uri angrenate în activităţi de tineret, observăm o slabă interacţiune a tinerilor cu instituţiile statului. Deşi înţeleg rolul şi necesitatea cadrului instituţional, tinerii îşi autoevaluează încrederea în instituţiile statului ca fiind la un nivel minim, punctând experienţe negative în interacţiunea cu reprezentanţi ai poliţiei, ai sistemului de sănătate sau ai autorităţilor locale, iar încrederea în principalele instituţii politice (partide, Parlament, Guvern) lipseşte în totalitate.

Cu toate acestea o mare parte a tinerilor (în mediul urban aproximativ 20%) sunt membrii unor ONG-uri, iar un număr mult mai mare sunt implicaţi în activităţi de voluntariat, principalele motivaţii fiind dorinţa de a se întâlni cu alţi tineri, de a se implica în proiecte de care sunt interesaţi şi de multe ori pentru a obţine experienţă într-un anumit domeniu de activitate sau pentru a-şi îmbunătăţi CV-ul.
În ceea ce priveşte institutiile sociale, studiile au arătat că tinerii au încredere în societatea civilă, în organizaţii non-guvernamentale. O parte din tinerii intervievaţi au experienţe personale (privitoare la diverse proiecte desfăşurate în ONG-uri) pe care le consideră interesante şi cu valoare formativă.

ONG-urile au rolul de a contribui acolo unde există o nevoie în societate, dar unde statul şi alte instituţii nu au suficiente resurse pentru a se ocupa de rezolvarea acesteia. Poţi să devii membrul unui ONG pentru a susţine o cauză într-un număr mare de domenii: de la transparenţa decizională, buna guvernare și justiţie, la educație civică, discriminare sau protecţia mediului, la ajutorarea în cauze sociale sau la dezvoltarea de proiecte culturale.
Un rol important al ONG-urilor îl reprezintă implicarea în apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Statul are obligația să creeze infrastructura prin care tu să te bucuri de aceste drepturi; în privința libertăților, însă, statul are doar obligația să-ți garanteze exercitarea lor. Dacă statul, prin autoritățile publice, fie nu-ți garantează exercitarea libertăților, fie nu ți-a creat infrastructura pentru a te bucura de drepturi, aceasta poate reprezenta pentru tine o problemă de interes personal.

Dacă ne referim la Municipiul Baia Mare putem remarca o efervescenţă a activităţilor pentru tineret, acestea găsind un real sprijin în autorităţile locale, care prin oferirea de finanţări nerambursabile au impulsionat acţiunile de tineret. În data de 2 mai 2018 Baia Mare devenea pentru un an Capitala Tineretului din România în cadrul unui eveniment la care au participat peste 5.000 de tineri băimăreni.
Poţi căuta o organizație care luptă activ pentru cauza în care crezi și sprijin-o cum poți: donează bani sau donează timpul tău, devenind voluntar al organizației.
Gasesti AICI o listă a ONG-urilor implicate în activităţi de tineret, care activează în Baia Mare.