0.7 C
Baia Mare
sâmbătă, februarie 4, 2023

Home

spot_img

Finanţări pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole

Finanţări pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole

822,70 milioane de euro pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole în perioada de tranziție 2021-2022

Distribuţia pe măsuri va fi următoarea:

sM4.1 “Investiții în exploatații agricole“:
760 mil. euro pentru componentele:

  • achiziții simple şi echipamente de irigații în fermă: 125,00 mil. euro;
  • vegetal (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55,00 mil. euro;
  • zootehnic (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55,00 mil. euro;
  • tineri fermieri (achiziție utilaje – vegetal și zootehnic): 75,00 mil. euro;
  • zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – NAȚIONAL: 240,00 mil. euro;
  • zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – MONTAN: 60 mil. euro;
  • legume (inclusiv în spaţii protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing): 100,00 mil. euro;
  • legume, cartofi (condiționare, procesare și marketing): 50,00 mil. euro.

sM4.1a “Investiții în exploatații pomicole“:
122,70 mil. euro.

Finanţări pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole


Submăsura 4.1 “Investiții în exploatații agricole
Deoarece valoarea grantului se acordă diferenţiat în funcţie de mărimea fermelor, ne vom referi în continuare doar la cele mici şi medii.
Deci, pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 8000 euro SO pana la 250.000 euro SO și 500.000 euro SO pentru sector zootehnic,rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:

  • achiziții simple și irigații la nivel de fermă (inclusiv tineri fermieri) – 200.000 euro;
  • condiționare, procesare și marketing la nivelul fermei, inclusiv legume și cartof – 500.000 euro;
  • ferme zootehnice (producție primară, inclusiv conditionare) – 800.000 euro;
  • legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, conditionare și marketing) – 500.000 euro.

Intensitatea se va putea majora cu 20 %, dar rata sprijinului combinat nu poate depăși 70% pentru fermele mici și medii (cu dim. până la 250.000 euro SO) şi 90% în cazul formelor asociative, în cazul:

  • Investiţiilor realizate de tineri fermieri, cu vârsta până la 40 de ani, inclusiv, la data depunerii cererii de finanţare;
  • Investiții în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice.

Principii de selecție:

  • Principiul dimensiunii exploatației care vizează exploatațiile de dimensiuni mici și medii;
  • Principiul potențialului agricol al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate;
  • Principiul asocierii fermierilor care dețin exploatații de dimensiuni micii și/sau medii;
  • Maturitatea proiectului;
  • Maturitatea solicitantului;
  • Rata de cofinanțare cu care contribuie solicitantul;
  • Prioritizarea solicitanţilor care nu au beneficiat în ultimii 4 ani de fonduri europene pentru dezvoltarea exploatației prin PNDR sM 4.1;
  • Produse care participă la scheme de calitate recunoscute la nivel național, european.

Finanţări pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole

Submăsure 4.1 a “Investiții în exploatații pomicole
Bugetul discutat pe anul 2021 este de 122,7 milioane euro, din care:

  • SM 4.1a Înființare / extindere plus condiționare și marketing (componenta secundar) – 70,7 milioane euro;
  • SM 4.1a – condiționare și procesare (componenta secundară) – 32 milioane euro;
  • SM 4.1a – utilaje recoltare (modernizare) – 20 milioane euro.

Valoarea sprijinului pentru ferme mici (4000-11999 euro SO):

  • 100.000 de euro – achiziții simple, inclusiv utilaje recoltare;
  • 450.000 de euro – proiecte complexe

Valoarea sprijinului pentru ferme medii (12000-250000 euro SO):

  • 250.000 de euro – achiziții simple, inclusiv utilaje recoltare;
  • 1.500.000 de euro – proiecte complexe

Intensitatea sprijinului
Intensitatea este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile.
Pentru fermele mici, medii și pentru obținerea de material de înmulțire și material de plantare fructifer intensitatea se va putea majora cu 20 %, însă rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăși 70%.

Principii de selecție:
Sunt aproximativ aceleaşi cu cele de la sM4.1.


Pro Ant Proiect S.R.L.
Cluj-Napoca, str. Fântânele, nr. 7, sc 8, B1
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 10A/17
0750 852 090, 0748 922 681
proiectproant@gmail.com
proant.proiect@yahoo.com

Articole Asociate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Rămâi Conectat

22,878FaniÎmi place
3,692CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Programe pentru tineri -spot_img

Ultimele Articole